Probleemoplosser: Invloed van andere materialen

(Regen) water dat over een ander materiaal stroomt en terecht komt op een zinken oppervlak kan negatieve invloed hebben op dit oppervlak. Dit uit zich in de regel in een bruine verkleuring, wat betekent dat zuren uit een materiaal inwerken op het zinken oppervlak. Uiteindelijk kunnen er gaten in het zink ontstaan.

Een witte verkleuring heeft meestal chloriden (zouten) als oorzaak, afkomstig uit de lucht, maar kan ook een vorm witroestcorrosie zijn.

Oplossing

De volgende materialen hebben een negatieve invloed op zink:

 • koper: het spanningspotentiaal tussen zink en koper leidt ertoe, dat koper niet toegepast kan worden boven zink. Indien dit wel gebeurt zal het zink versneld afbreken (elektrochemische of spanningscorrosie). Voor een bliksemafleider kan het beste aluminium in plaats van koper gekozen worden. Dit is een doorlopend proces en zorgt uiteindelijk voor gaten in het materiaal
 • onbeschermde (APP-gemodificeerde) bitumineuze dakbanen: oxidatiezuur-/ bitumencorrosie door aflopen van regenwater tast het materiaal aan. Dit is een doorlopend proces en zorgt uiteindelijk voor gaten in het materiaal
 • rieten daken: uit riet komt zuur vrij dat het zink aantast
 • hout, eikenhout en Western Red Cedar: optische invloed (afloopsporen) en aantasting zink
 • oude dakpannen: aantasting zink
 • afdichtingmaterialen (siliconenkit op acetoxy- of azijnzuurbasis): aantasting zink
 • verf, coatings op PVC-basis: aantasting zink. Als de verf gedroogd is zal er geen aantasting meer plaatsvinden
 • houtbeschermingsmiddelen: optische invloed (afloopsporen)
 • mineralische bouwstoffen (kalk, gips, cement, mortel) in combinatie met vocht: aantasting zink. Indien deze bouwstoffen droog of gedroogd zijn, treed geen aantasting meer op.
 • reinigingsmiddelen: optische invloed (afloopsporen)
 • strooizout in combinatie met vocht: aantasting zink
 • invloed van stookolie: Verbrandingsgassen van stookolie kunnen resulteren in donkere afzetting op het oppervlak van RHEINZINK. Dit heeft geen negatieve invloeden op het materiaal.
 • cloriden uit de lucht: In een zeeklimaat kunnen zouten (chloride) uit de lucht zich gaan afzetten op zink. Dit uit zich in witte vlekken en treed met name op bij plaatsen die niet geregeld schoonspoelen door regenwater, zoals de onderzijde van overstekken

Tips

Het is aan te bevelen om in een bouwproces het zink zo laat mogelijk aan te brengen, zodat de kans op vervuiling en beschadiging zo klein mogelijk is. Het moet voorkomen worden bovengenoemde bouwmaterialen boven het zink worden toegepast. Wanneer er vervuiling, zoals verf, bitumen of minerale bouwstoffen, op het zink terecht komt, moet deze zo snel mogelijk worden verwijderd. Voor een uitgebreid advies en reinigingsinstructie zie de brochure RHEINZINK materiaaleigenschappen.

 • Wees altijd zeer voorzichtig met het reinigen van RHEINZINK anders dan walsblank zink. Als de patinlaag of coating wordt verwijderd zal deze niet herstellen naar de originele opppervlak
 • Een dakgoot kan aan de binnenzijde beschermd worden tegen andere materialen. Dit kan met Enke-Coat. Dit is een grijskleurige een-componenten verf, op basis van acrylhars, speciaal ontwikkeld voor de bescherming van zink.  Er is Enke-Coat ten behoeve van nieuw aangebracht zinkwerk of Reno-Coat ten behoeve van bestaand zinkwerk. De garantie op de producteigenschappen is 10 jaar voor beide coatings.

Heb je nog vragen?

Misschien is het nog niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is. Geen probleem, neem contact met ons op voor verder technisch advies.

Neem contact op
 

Zoek een installateur

Ben je op zoek naar een goed gekwalificeerde installateur voor je zinkwerk? Wij kunnen geheel vrijblijvend een vakbekwame installateur in de regio aanbevelen.

Zoek een installateur