RHEINZINK: een gesloten kringloop

Meer dan de helft van al het afval in de wereld wordt geproduceerd door de bouwsector. Als we grondstoffen zonder kwaliteitsverlies kunnen terugbrengen in de materiaalkringloop, leveren we een belangrijke bijdrage aan de vermindering van afval.

De uitstekende recyclebaarheid, maakt RHEINZINK bij uitstek het materiaal voor volledig hergebruik. Wij spreken over upcycling en niet over recycling. Beter nog: Cradle to Cradle! RHEINZINK wordt na de gebruiksfase ingezameld en hergebruikt zonder materiaal- en kwaliteitsverlies.

RHEINZINK is Cradle to Cradle.

In tegenstelling tot recycling worden Cradle to Cradle materialen inclusief de reststromen tijdens gebruik en montage zonder kwaliteitsverlies en afval omgezet in een nieuw product.

De basis van Cradle to Cradle is dat een product zonder kwaliteitsverlies kan worden omgezet in een nieuw product en zo binnen dezelfde producttoepassing kan blijven. In tegenstelling tot recycling is de basis van Cradle to Cradle dat het materiaal minimaal zijn oorspronkelijke kwaliteit behoud in een nieuwe toepassing (upcycling) en niet op een andere, laagwaardige manier wordt toegepast (downcycling). Door het sluiten van deze technische of biologische kringloop wordt afval en vervuiling van het milieu voorkomen. Bijkomende voorwaarden zijn dat het materiaal tijdens het gebruik, hergebruik en nieuwe toepassing geen giftige stoffen mag verspreiden.
 

 

Telkens weer opnieuw.

Bij het slopen van een gebouw waar RHEINZINK is toegepast, kan het materiaal volgens Cradle to Cradle met minimale energetische belasting worden hergebruikt om daar soortgelijke nieuwe producten van te maken. Zo maken wij uit tientallen jaren oude gevelbekleding een nieuwe gevelbekleding - zonder kwaliteitsverlies. De materiaalkringloop is gesloten. En begint opnieuw.

Drie keer 100% is de werkelijkheid

RHEINZINK kan aan het einde van de levensduur eenvoudig gescheiden worden van andere toegepaste materialen. Het is dan direct voor 100% recyclebaar. Zelfs het afval dat in de fabriek tijdens de productie ontstaat, wordt voor 100% omgesmolten en in de productie opnieuw verwerkt. En wat gebeurt er met de kwaliteit en producteigenschappen tijdens het recyclingproces? Ze blijven allen ongewijzigd hoog. Natuurlijk weer voor 100%.

RHEINZINK EN RECYCLING: DE FEITEN

Uitstekend circulair: de C2C-certificeringen

RHEINZINK is sinds 2009 Cradle to Cradle gecertificeerd. Dit omvat alle RHEINZINK dak- en gevelproducten inclusief het complete hemelwaterafvoersysteem in de productlijnen RHEINZINK-CLASSIC en RHEINZINK-prePATINA ECO ZINC. Elke twee jaar wordt de certificering her beoordeeld door EPEA.

Certificaten