Moderne bouw

De moderne woning is functioneel met strakke vormgeving en maakt gebruik van vernieuwende bouwmaterialen. De moderne architectuur is vanaf het begin, in de jaren 1920, meer dan ‘een beton gebouw met veel staal en glas en plat dak’ (Betondorp in Amsterdam bijvoorbeeld). Wit gestucte huizen met primaire kleuren waren toen ook modern, zoals het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Bij de naoorlogse woningbouw nam het ‘Nieuwe Bouwen’ een vlucht met strakke vormgeving in combinatie met baksteen als voornaamste bouwmateriaal. In de jaren 1960 kwam bij hoogbouw beton op de voorgrond, in grote uniformiteit. De reactie was meer aandacht voor menselijke maat en variatie met een revival van het ‘Nederlandse huis’ en het ‘Klassieke huis’. Moderne woningbouw is sindsdien ook meer gevarieerd met ‘post moderne’ en experimentele architectuur. 

Voor (post) moderne en experimentele woningarchitectuur leent zink zich uitstekend. En dat niet alleen door de strakke en hoogwaardige zinken hemelwaterafvoer, in vierkante vorm bij voorkeur ingemetseld. Een woning geheel met zink bekleed en afgewerkt is dan het summum. Grote variatie en keuzemogelijkheden wordt bereikt als delen van gevel met zink worden bekleed in combinatie met pure en andere duurzame materialen, zoals baksteen, natuursteen of hout.

De dakvorm in combinatie met zink biedt extra visuele kwaliteit, aantrekkelijkheid en ruimte: zoals met het lessenaars dak of gebogen dak. Kleurkeuze uit het assortiment van RHEINZINK zorgt voor nog meer eigen uitstraling, zoals voorgepatineerd zink, zink met een kleurnuance of zwart zink, of een combinatie van primaire kleuren.

 

Gerelateerde systemen