Probleemoplosser: witroestcorrosie

Witroestcorrosie is de aantasting van zink aan de buitenzijde van het materiaal, bijvoorbeeld op deklijsten, daken en in goten. Het is een witte, poedervormige laag op het zink. Witroestcorrosie treed met name op bij nieuw zink dat nog geen dichte patinalaag heeft gevormd.

Bij witroestcorrosie verloopt het chemische proces waardoor de beschermende patinalaag ontstaat niet volledig. De inwerking van kooldioxide uit de lucht van buitenaf is niet mogelijk. Dit kan gebeuren doordat er bijvoorbeeld een flinke hoeveelheid water op het zink blijft staan of als opgeslagen zink nat geworden is (vocht tussen platen of profielen). De patinavorming blijft hierdoor in het stadium zinkhydroxide steken. Het gevolg is een witte aanslag op het zink, of witroestcorrosie

Oplossing

Verwijder de witte aanslag door middel van een borstel, RVS spons of met een schuurmachine. Let op: de patinalaag zal hierdoor ook verdwijnen, waardoor er een verschil in uiterlijk met het omliggende materiaal zal ontstaan. Breng daarna een tijdelijke beschermende laag aan met het product Sweeper op het onbeschermde oppervlak. Sweeper is verkrijgbaar bij een RHEINZINK verkooppunt.

Hoe te voorkomen
Witroestcorrosie is te voorkomen door het zink bij transport en opslag te beschermen tegen regen en/of vocht en door het toe te passen onder een afschot van minimaal 3°.

Heb je nog vragen?

Misschien is het nog niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is. Geen probleem, neem contact met ons op voor verder technisch advies.

Neem contact op
 

Zoek een installateur

Ben je op zoek naar een goed gekwalificeerde installateur voor je zinkwerk? Wij kunnen geheel vrijblijvend een vakbekwame installateur in de regio aanbevelen.

Zoek een installateur