RHEINZINK - het perfecte materiaal voor circulair bouwen

Grondstoffen worden schaars en de benodigde energie voor de primaire productie zorgt voor een hoge COuitstoot: hergebruik van een materiaal zorgt logischerwijs voor een reductie van grondstof- en energiegebruik. De keuze voor het juiste circulaire materiaal in de ontwerpfase is daarom essentieel. 

Daken en gevels van RHEINZINK hebben een levensduur van meer dan 100 jaar. RHEINZINK kan volledig hergebruikt worden, en wordt dit ook werkelijk, vanwege de hoge restwaarde.

Waarom past RHEINZINK perfect binnen circulair bouwen?

  • PUUR MATERIAAL
  • HOGE RESTWAARDE
  • BESTAANDE RECYCLINGSKETEN
  • GESLOTEN KRINGLOOP
  • EINDELOOS HERBRUIKBAAR

Cradle to Cradle: Circulair denken

De basis van een Cradle to Cradle certificering is dat alle materialen in een product zonder kwaliteitsverlies en restproducten nuttig kunnen worden ingezet in een nieuw product en zo binnen dezelfde gebruikscyclus blijven. In tegenstelling tot de term recycling is de basis van Cradle to Cradle dat het materiaal minimaal zijn oorspronkelijke waarde terugkrijgt in een nieuwe toepassing (upcycling) en niet op een andere, laagwaardige manier wordt toegepast (downcycling). Door het sluiten van deze technische of biologische kringloop wordt afval en vervuiling van het milieu voorkomen. 

Bijkomende voorwaarden zijn dat het materiaal tijdens het gebruik, hergebruik en nieuwe toepassing geen giftige stoffen mag verspreiden.

Hoe ons materiaal in de C2C gedachte past

1. Grondstofwinning

De levensduur van ons materiaal begint bij de winning van de grondstoffen. Het gaat hier om zink, aangezien het meer dan 98% van de legering uitmaakt. Omdat het op de beurs wordt verhandeld, hebben we slechts een kleine invloed op waar het vandaan komt. Toch komt het grootste deel van ons zink – meer dan 90 procent – ​​uit Europa. Vooral uit Zweden en Finland, maar ook uit België. Een deel ervan komt ook uit Spanje en Duitsland. Het komt niet uit conflictgebieden, en dat vinden wij belangrijk.

Wist je dat? 
Zink is geen kritische grondstof en er is voor de komende generaties voldoende zink beschikbaar: op basis van de huidige informatie voor meer dan 700 jaar. Tegelijkertijd groeit de hoeveelheid gerecycled zink voortdurend.

2. Fabricage

De Cradle to Cradle aanpak houdt ook rekening met aspecten als milieuvriendelijke productie of het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Dus waar komt onze energie vandaan en wat maakt onze productie zo duurzaam?

Onze productielocatie ligt in het hart van het Ruhrgebied, dus we zijn "Made in Germany".

Maar dat alleen maakt het geen duurzaam bouwmateriaal, onze ecologische voetafdruk wel: er is relatief weinig energie nodig voor de productie van zink vanwege het lage smeltpunt. RHEINZINK is het lichtgewicht onder de bouwmetalen met de laagste CO2 impact tijdens de productie. Dit wordt ook gegarandeerd door het aandeel hernieuwbare energie in de elektriciteit die we inkopen. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde en zal in de toekomst verder toenemen.

3. Montage

Er zijn - in tegenstelling tot veel andere materialen - geen specifieke gezondheidsbeschermingsmaatregelen dan de klassieke arbo-maatregelen nodig bij het werken met RHEINZINK. Dit spreekt voor de gezonde eigenschappen van het materiaal. Bovendien wordt afval en uitval van zowel nieuw als oud RHEINZINK ingezameld door de verwerkers en via de oud-metaalhandel verkocht aan de zinkrecyclers. Daar wordt het zinkschroot gesorteerd, gesmolten en uiteindelijk gegoten tot zink of een zinklegering.

4. Levensduur

RHEINZINK zet de standaard met een levensduur van meer dan 100 jaar. De levensduur van het materiaal is gebaseerd op de patina die zich in de loop van de tijd ontwikkelt - een matgrijze beschermlaag die ontstaat als gevolg van het natuurlijke patineerproces. Dit geeft het materiaal een duurzame bescherming.

Brandweerschool Lappersdorf

Bij de brandweerschool in Lappersdorf (Duitsland) gaan functionaliteit en schoonheid al 45 jaar samen. In 1977 werd er gekozen voor RHEINZINK bekleding voor het golvende dak. Dit is nog steeds het visuele middelpunt van het gebouw, dat al twee keer is uitgebreid. Het gepatineerde grijze dakvlak van RHEINZINK vormt nog steeds een mooi contrast met de rode kleur van het metselwerk.

5. Upcycling

Recycling beschrijft het hergebruikproces waarbij veel materialen niet hun oorspronkelijke kwaliteit behouden en vervolgens alleen voor mindere doeleinden kunnen worden gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is de recycling van papier. Dit noemen we ook wel downcycling.

In vergelijk met veel andere materialen blijven de kwaliteit en producteigenschappen van het natuurlijke materiaal RHEINZINK tijdens het recyclingproces wel 100% intact. Dit noemt met ook wel upcycling en is een belangrijke voorwaarde voor de technische kringloop binnen de termen van het Cradle to Cradle principe.

Superieur circulair: Onze C2C certificaten

RHEINZINK is sinds 2009 Cradle to Cradle gecertificeerd. Dit geldt voor alle dak- en gevelsystemen en het complete hemelwaterafvoer assortiment in de RHEINZINK CLASSIC en RHEINZINK prePATINA productlijn. Om het jaar vindt een evaluatie van de certificering plaats, uitgevoerd door EPEA.

Voorbeelden van op C2C geïnspireerde architectuur

Hotel Boat & Co, Amsterdam

FOX Vakanties (nu Headfirst), Hoofddorp

C2C Demowoning, Someren

Eindeloos waardevol: Kiasma Museum, Finland

Upcycling in plaats van downcycling is het motto van de Cradle to Cradle. Hoe goed dit met RHEINZINK kan, laat het Kiasma Museum zien. Het beroemde museum in de Finse hoofdstad Helsinki wordt een RHEINZINK materialenbank voor nieuwe gebouwen die in Zweden en Finland worden gebouwd.

Kiasma, het Museum voor Hedendaagse Kunst in Finland, is ontworpen door Steven Holl en eind jaren negentig gerealiseerd. Helaas is er door een verkeerde onderconstructie op sommige plaatsen putcorrosie ​​in het materiaal ontstaan. Het museum wordt momenteel gerenoveerd en krijgt opnieuw een bekleding van RHEINZINK. Maar ook het oude, nog intacte materiaal wordt hergebruikt.

Met dit project wil de aannemer laten zien hoe eenvoudig het kan zijn om materialen te hergebruiken, ook op grote schaal, en de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Projectmanager Pär Johansson is overtuigd: "Het gebruik van nieuwe materialen is verantwoordelijk voor een groot deel van de klimaatimpact. Met dit project hopen we een beter beeld te krijgen van welke materialen recyclingpotentieel hebben." Een deel van het materiaal is al toegepast als dakgoot en waterslag in een project in buurland Zweden.

Download het projectreport (Engels)

Partnership met Madaster

Sinds 2022 is RHEINZINK Madaster Innovation Partner, om zo gebouweigenaren circulariteit inzichtelijk te laten maken en hergebruik van materialen te promoten.

“Weinig materialen kunnen zo effectief worden gerecycled als RHEINZINK. Het continue hergebruik zonder kwaliteitsverlies is een belangrijke troef op het gebied van klimaatneutraliteit en duurzaamheid. Als materialenregister maakt Madaster het RHEINZINK recyclingproces van installatie tot demontage inzichtelijk", zegt Patrick Bergmann, Managing Director van Madaster Duitsland.

Over Madaster

Madaster is het kadaster voor materialen en producten. In Madaster wordt data vastgelegd over alle materialen en producten die verwerkt zijn in een gebouw. Door ieder onderdeel te registreren, wordt inzicht verkregen in o.a. de losmaakbaarheid en toxiciteit van materialen en producten. Ook kan bepaald worden of materialen en producten hergebruikt kunnen worden. Door het maken van een materialenpaspoort van een gebouw kan de circulariteit van een gebouw (financieel) inzichtelijk worden gemaakt.