Winnaar "Dak van het jaar 2022" bekend!

Op vrijdag 24 maart werd tijdens een feestelijke avond de winnaar bekend gemaakt van het  "Dak van het jaar 2022". Volgens de jury scoorde die het hoogst op het gebied van esthetische kwaliteit, innovatie, functionele kwaliteit, onderlinge samenwerking, veilig werken en duurzaamheid. Het dak van "De Volharding" in Artis, Amsterdam viel daarom in de prijzen.

Dit voormalig rijstpakhuis uit 1857 was sinds 1867 bij Artis in gebruik. In 1886 werd het rijstpakhuis grotendeels afgebroken. Op de fundamenten daarvan herrees daar een Etnografisch Museum met op de begane grond runderstallen. Toen dit museum in 1910 haar deuren sloot, verhuisde in 1921 de etnografische collectie. Sinds 1986 zijn hier de ARTIS kantoren gevestigd. In 1995 werd op de begane grond het Nachtdierenhuis (ontwerp C.P. van Dashorst) geopend en kwam via de herstelde middendoorgang de Collegezaal uit 1921 opnieuw in gebruik. 

Nadat de onderconstructie was vernieuwd, is er een nieuw zinken roevendak aangebracht in de uitvoering RHEINZINK CLASSIC bright rolled. Daarop werden zinkkleurige zonnepanelen van Kameleon Solar geplaatst die rechtstreeks op het dak werden bevestigd met RHEINZINK PV klemmen. Hierdoor was geen extra draagconstructie voor de zonnepanelen zelf nodig, Deze combinatie vormt een mooi visueel geheel wat de uitstraling van het gebouw terugbrengt naar het oorspronkelijk ontwerp uit 1921.