Probleemoplosser: expansie

Bij het verwerken van een zinken dakgoot of deklijst moet rekening worden gehouden met het uitzetten en inkrimpen van het materiaal. Per strekkende meter kan het materiaal 2,2 mm krimpen en uitzetten. Als het materiaal niet de mogelijkheid heeft om te expanderen, dan wel te krimpen, zal het materiaal gaan scheuren. Vaak treedt dit op bij de soldeernaad (deze springt open), of direct hiernaast.

Het aanbrengen van (voldoende) expansie-mogelijkheden is essentieel voor de levensduur van een zinken dakgoot of deklijst.

Oplossing

De maximale dilatatievrije lengte is:

  • Dakgoot in beugels: 15 meter
  • Dakgoot in houten bak: 12 meter
  • Deklijst of afdekkap: 12 meter

Is de dakgoot of deklijst langer? Dan moet er een expansie worden toegepast. Expansie van goten is te realiseren door middel van het toepassen van separatieschotten of met een expansie-element.

  • Bij separatieschotten worden twee gootdelen in elkaar geschoven, maar niet aan elkaar gesoldeerd. De separatieschotten worden ieder in één gootdeel gesoldeerd. Dit geheel wordt afgedekt met een separatieschuif. De goot kan hierdoor vrij expanderen. Een separatieschot beperkt de waterloop van de goot.
  • Het expansiestuk bestaat uit zink met daartussen eenzijdig gevulkaniseerd EPDM-rubber. Dit element wordt ter plaatse van twee losse gootdelen in de goot gesoldeerd en afgedekt met een kraalstuk. Daarnaast is er ook dubbel gevulkaniseerd expansieband op rol verkrijgbaar om zelf expansiestukken te maken. Dit wordt ook in de goot gesoldeerd, met de ribbelzijde (het waterdragende gedeelte) aan de binnenzijde van de goot.

Tips

  • Vanaf een hoek (gefixeerd punt) moet na 3 meter altijd een dilatatie toegepast worden.
  • Bij een omtimmerde goot is de maximale dilatatievrije lengte 12 meter en moet de goot voldoende speling hebben in de houten bak.
  • De doorvoer van het tapeind door de bodem van de houten bak moet ook voldoende ruimte hebben (rondom een centimeter).

Heb je nog vragen?

Misschien is het nog niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is. Geen probleem, neem contact met ons op voor verder technisch advies.

Neem contact op
 

Zoek een installateur

Ben je op zoek naar een goed gekwalificeerde installateur voor je zinkwerk? Wij kunnen geheel vrijblijvend een vakbekwame installateur in de regio aanbevelen.

Zoek een installateur