Een huis, vele facetten

Het 4/Way House, ontworpen door Deegan-Day Design & Architecture, is een opmerkelijk weekendhuis. Het maakt niet alleen optimaal gebruik van de natuurlijke ligging, maar biedt ook effectieve bescherming tegen potentiële bosbranden met behulp van RHEINZINK-prePATINA ECO ZINC in de kleur graphite-grey. Dit vrijstaande huis strekt zich uit over royale 2.250 vierkante meter en torent majestueus boven een uitgestrekt perceel van 2,5 hectare. Dit perceel bevindt zich op een bergrug die naar het zuidoosten is gericht in de schilderachtige Santa Monica Mountains.

Het vuurbestendige materiaal: Zink

Een materiaal, vele voordelen

In 1992 brandde de hele Skyhawk Lane samen met 39.000 hectare aangrenzende gebieden Topanga en Malibu af. Bescherming tegen bosbranden blijft een voortdurende zorg voor de bewoners van de regio. Met dit gegeven in het achterhoofd kochten Day en zijn vrouw Nina Hachigian het perceel voor het 4/Way House in het midden van de jaren 90. Het hele project startte in 2008 en werd in 2022 voltooid.

De keuze van het materiaal voor het dak en de buitenbekleding was van bijzonder belang. Om het unieke uiterlijk en de klimatologische eisen van het project in balans te brengen, koos het architectenteam voor RHEINZINK in de variant prePATINA ECO ZINC graphite-grey. Dit materiaal biedt niet alleen esthetiek, maar ook bescherming tegen de terugkerende bosbranden in Californië.

ARCHITECTUUR IN SAMENHANG MET DE NATUUR

Het gebouw ligt in de Californische gemeenschap Skyhawk Lane in Topanga, niet ver van Malibu. Deze idyllische lokatie biedt niet alleen een adembenemend uitzicht op de omliggende natuur, maar zorgt ook voor een harmonieuze integratie van het huis in het landschap. De architecten hebben bij het ontwerp van het 4/Way House speciale aandacht besteed aan het ongerept laten van de natuurlijke omgeving. De zuidoostelijke oriëntatie van het huis zorgt voor optimale zonnestraling en een buitengewoon gevoel van welzijn.

Het 4/Way House staat niet alleen bekend als een architectonisch meesterwerk, maar ook als een voorbeeld van verantwoord ontwerp dat de schoonheid van de natuur respecteert en tegelijkertijd de bescherming van de bewoners waarborgt. Joe Day, AIA, hoofd van het bureau Deegan-Day Design & Architecture, legde uit dat de naam van het project, 4/Way House, geïnspireerd was op vier "draaiingen" die in het ontwerp van het huis zijn geïntegreerd:

De eerste draai van het 4/Way House omvat de verschuiving van ongeveer 18 graden van de noord-zuidoost-westelijke richting naar het zuidoosten. Dit creëert een harmonieuze uitlijning met een indrukwekkend uitzicht op de Santa Monica Bay. De tweede draai manifesteert zich in de vakwerkconfiguraties van het huis, die een hoekig omhulsel vormen. Deze vormgeving opent het huis naar de omgeving en biedt tegelijkertijd een veelzijdige bescherming tegen mogelijke brandgevaren. De derde draai wordt vertegenwoordigd door de garage, een voorgeschreven ontwerpelement in Topanga ter ondersteuning van de brandweer. De vierde en laatste draaiing heeft betrekking op een interne rotatie van het oppervlak. Deze rotatie beïnvloedt een groot deel van de de overgang tussen de verdiepingen, waardoor een dynamisch en efficiënt ruimtegebruik binnen het huis wordt bereikt.

In totaal weerspiegelen deze vier draaiingen de innovatieve ontwerpfilosofie van Deegan-Day Design & Architecture in het 4/Way House.

Key Facts

Technische Details

Voor de dak- en wandbekleding werd ongeveer 3.000 vierkante meter van het leigrijze materiaal RHEINZINK-prePATINA ECO ZINC graphite-grey geleverd door Old Country Millwork en geïnstalleerd door Atlas Sheet Metal in het felssysteem. De nauwkeurige uitlijning van de felsbanen, die zowel op de buitenwanden als het dak bekleden, creëert een naadloos uiterlijk.

Kleine CO2-voetafdruk, 100 % recyclebaar, extreem lange levensduur, vrijwel onderhoudsvrij –
het perfecte duurzame en circulaire bouwmateriaal.

Meer over prePATINA ECO ZINC

Het natuurlijke materiaal zink reageert op zijn omgeving met een dynamisch patina die zich in de loop der decennia ontwikkelt. Met minimaal onderhoud biedt dit duurzame materiaal een levensduur van 75 jaar of meer en is het aan het einde van zijn lange levensduur 100% recyclebaar.

De materiaalkeuze voor het exterieur en interieur van het 4/Way House wordt gekenmerkt door ruw beton, RHEINZINK en berkenmultiplex, die harmonieus samenkomen. Joe Day, hoofd van Deegan-Day Design & Architecture, legt uit: “Om te profiteren van het afgelegen, maar indrukwekkende uitzicht op de Santa Monica Bay, vouwt het huis zich langs de rug van een steil aflopende bergrug. Het ligt verscholen voor de buren bergopwaarts en snijdt in de helling om de onderste verdieping te koelen.”

Het gebruik van ruw beton geeft het huis een robuuste esthetiek, terwijl het zink een moderne en industriële accent legt. Het berkenmultiplex draagt bij aan de warmte en natuurlijkheid van het interieur, waardoor een evenwichtige en aantrekkelijke materiaalkeuze ontstaat.

De omliggende terrassen dienen niet alleen als buitenruimtes, maar fungeren ook als effectieve brandbuffers. Deze slim geplaatste terrassen zorgen ervoor dat het huis zich organisch in de natuurlijke omgeving voegt, terwijl ze tegelijkertijd bescherming en functionaliteit bieden. Het architectonische concept van het 4/Way House combineert dus esthetiek, functionaliteit en respect voor het omliggende landschap op opmerkelijke wijze.