Een historisch juweeltje in Liepåja

Het paviljoen, dat ook bekend staat onder de naam “Keizerpaviljoen”, is gerenoveerd met RHEINZINK prePATINA graphite-grey en bevindt zich in het Jurmala Park bij de haven van Liepãja (Libow) in het westen van Letland. Het werd in twee jaar tijd met veel oog voor detail en uitstekend vakmanschap gereconstrueerd en is nu als een waar pareltje in het park te bewonderen.

Historie

De drie levens van het Keizerspaviljoen

De geschiedenis van het paviljoen gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Het paviljoen werd in Jurmala Park gebouwd met hulp van de Duits-Baltische architect Paul Demme (1857 - 1919) om de Russische tsaar Nicolaas II plechtig te ontvangen tijdens zijn bezoek aan Liepãja. Nadat het paviljoen zijn oorspronkelijke doel had vervuld, werd het geopend als café voor alle bewoners en gasten van Liepãja. Zo werd het tijdens het zomerseizoen een populaire verblijfplaats voor toeristen en de lokale bevolking.

Drie jaar nadat het houten gebouw was gebouwd, brandde het paviljoen in 1906 af.

Twee jaar later kreeg het door wederopbouw een tweede leven. Met slechts een paar wijzigingen werd het keizerlijke paviljoen volledig gereconstrueerd. In de jaren vijftig huisvestte het gebouw het café “Dzintars” en vanaf 1960 het restaurant “Banga”. Tragisch genoeg vloog het gebouw in 1977 in brand en brandde opnieuw af. Eind dit decennium werd het bouwproject voor de wederopbouw van het paviljoen aanbesteed voor een ontwerpwedstrijd. De realisatie heeft echter nooit plaatsgevonden.

Het gebouw werd aan zijn lot overgelaten totdat de familie Kirhners het een derde kans gaf: in 2020 nam Zigurds Kirhners het huurcontract over en werd door de aankoop eigenaar van het bouwproject. Even later begonnen de Kirhners met de wederopbouw van het Kaiserpaviljoen met het familiebedrijf SIA “UPTK” onder projectmanagement van Sands Kirhners. Uiteindelijk werd het slechts twee jaar later, in augustus 2022, voltooid en werd het dus voor de tweede keer herboren. Tegenwoordig is het paviljoen een populaire toeristische bestemming en restaurant, maar ook een historisch meesterwerk dat bewaard zal blijven voor toekomstige generaties en bezoekers van Liepãja.

Virtuele Tour

Ervaar het Keizerspaviljoen van dichtbij met de 360° Tour

Feiten

Technische details

Toen het paviljoen werd gerenoveerd, speelde het dak een speciale rol omdat de kenmerkende eigenschappen en speelse details behouden moesten blijven. Het schuine dak en het centrale koepeldak werden bedekt met het felssysteem in het voorgepatineerde materiaal prePATINA ECO ZINC graphite-grey. Naast andere details vereiste de zogenaamde uiendak een op maat gemaakte oplossing met vakmanschap, vervaardigd door de dakdekkers “SK Lauktehnika SIA” uit Grobiņa in Letland met uitstekend werk.

Voor de hemelwaterafvoer werd de mastgoot van RHEINZINK gebruikt. Door het ruime productassortiment kon het complete hemelwaterafvoersysteem in dezelfde kleur als het dak worden gekozen. Dit heeft bijgedragen aan een homogeen totaalbeeld waardoor de speelse architectonische details van het paviljoen naar voren komen.

WAAROM prePATINA ECO ZINC?

Een kleine ecologische voetafdruk, 100% herbruikbaar, extreem duurzaam, vrijwel onderhoudsvrij –
dit maakt het mariaal perfect voor een duurzaam bouwwerk