Invloed van andere materialen

(Regen) water dat over een ander materiaal stroomt en terecht komt op een zinken oppervlak kan negatieve invloed hebben op dit oppervlak. Dit uit zich in de regel in een bruine verkleuring, wat betekent dat zuren uit een materiaal inwerken op het zinken oppervlak. Uiteindelijk kunnen er gaten in het zink ontstaan.

Een witte verkleuring heeft meestal chloriden (zouten) als oorzaak, afkomstig uit de lucht, maar kan ook een vorm witroestcorrosie zijn.

De Oplossing

De volgende materialen hebben een negatieve invloed op zink:

 • koper: het spanningspotentiaal tussen zink en koper leidt ertoe, dat koper niet toegepast kan worden boven zink. Indien dit wel gebeurt zal het zink versneld afbreken (elektrochemische of spanningscorrosie). Voor een bliksemafleider kan het beste aluminium in plaats van koper gekozen worden. Dit is een doorlopend proces en zorgt uiteindelijk voor gaten in het materiaal
 • onbeschermde (APP-gemodificeerde) bitumineuze dakbanen: oxidatiezuur-/ bitumencorrosie door aflopen van regenwater tast het materiaal aan. Dit is een doorlopend proces en zorgt uiteindelijk voor gaten in het materiaal
 • riet daken: uit riet komt zuur vrij dat het zink aantast
 • hout, eikenhout en Western Red Cedar: optische invloed (afloopsporen) en aantasting zink
 • oude dakpannen: aantasting zink
 • afdichtingmaterialen (siliconenkit op acetoxy- of azijnzuurbasis): aantasting zink
 • verf, coatings op PVC-basis: aantasting zink. Als de verf gedroogd is zal er geen aantasting meer plaatsvinden
 • houtbeschermingsmiddelen: optische invloed (afloopsporen)
 • mineralische bouwstoffen (kalk, gips, cement, mortel) in combinatie met vocht: aantasting zink. Indien deze bouwstoffen droog of gedroogd zijn, treed geen aantasting meer op.
 • reinigingsmiddelen: optische invloed (afloopsporen)
 • strooizout in combinatie met vocht: aantasting zink
 • invloed van stookolie: Verbrandingsgassen van stookolie kunnen resulteren in donkere afzetting op het oppervlak van RHEINZINK. Dit heeft geen negatieve invloeden op het materiaal.
 • cloriden uit de lucht: In een zeeklimaat kunnen zouten (chloride) uit de lucht zich gaan afzetten op zink. Dit uit zich in witte vlekken en treed met name op bij plaatsen die niet geregeld schoonspoelen door regenwater, zoals de onderzijde van overstekken

 

Hoe te voorkomen

Het is aan te bevelen om in een bouwproces het zink zo laat mogelijk aan te brengen, zodat de kans op vervuiling en beschadiging zo klein mogelijk is. Het moet voorkomen worden bovengenoemde bouwmaterialen boven het zink worden toegepast. Wanneer er vervuiling, zoals verf, bitumen of minerale bouwstoffen, op het zink terecht komt, moet deze zo snel mogelijk worden verwijderd. Dit kan het beste gedaan worden met warm water en een spons, zonder enige toevoegingen. Het reinigen van het materiaal kan ook gebeuren met Sweeper reinigingsolie. Deze olie zorgt na de reiniging voor een tijdelijke bescherming zodat de patinalaag zich geleidelijk kan herstellen.

Tips

 • Wees altijd zeer voorzichtig met het reinigen van RHEINZINK-prePATINA blue-grey en graphite-grey. Als de patinlaag wordt verwijderd zal deze wel weer herstellen, maar met een ander uiterlijk dan het omliggende materiaal.
 • Een dakgoot kan aan de binnenzijde beschermd worden tegen andere materialen. Dit kan met Enke-Coat. Dit is een grijskleurige een-componenten verf, op basis van acrylhars, speciaal ontwikkeld voor de bescherming van zink.  Er is Enke-Coat ten behoeve van nieuw aangebracht zinkwerk of Reno-Coat ten behoeve van bestaand zinkwerk. De garantie op de producteigenschappen is 10 jaar voor beide coatings.

Zoek een installateur

Bent u op zoek naar een goed gekwalificeerde installateur voor uw zinkwerk? Wij kunnen u geheel vrijblijvend een (aantal) installateur(s) bij u in de regio adviseren.

Zoek een installateur

...::: Andere problemen:

Verstopte dakgoot

Ouderdom

Soldeerkwaliteit

Expansie

Witroestcorrosie

Vochtigheidscorrosie

RHEINZINK worldwide

Voor vragen en advies kunt u direct contact met ons opnemen:

 
T: 020-4352000