FAQ's

Hier leest u de Frequently Asked Questions over RHEINZINK.

Waarom is RHEINZINK een duurzaam bouwmateriaal?

RHEINZINK is een natuurlijk materiaal, bestaand uit het element zink. Het materiaal heeft een natuurlijk oppervlak waarop zich de patinalaag zich ontwikkeld. De patinalaag is voor meerdere generaties onderhoudsvrij. Na zijn levensduur is RHEINZINK 100% recyclbaar, waarbij er voor de productie van nieuw zink t.o.v. de eerste productie weinig energie nodig is.

Hoe zit het met het energieverbruik bij productie?

RHEINZINK heeft een positieve energiebalans. In vergelijking tot andere metalen is er weinig energie bij productie nodig (door het lage smeltpunt). Omdat het aandeel gerecycled material op 30% ligt, wordt hiermee de benodigde energie ten opzichte van nieuw materiaal met 90% gereduceerd.

 

Hoe lang gaat een RHEINZINK dak of gevel mee?

Verschillende onderzoeken tonen de lange levensduur van RHEINZINK aan. Als technische levensduur wordt 75 jaar aangehouden. Voorwaarden hiertoe zijn de huidige regels met betrekking tot bouwfysica en de verwerking van RHEINZINK.

Hoe lang gaat het RHEINZINK hemelwaterafvoersysteem mee?

In een hemelwaterafvoersysteem verzamelen zich gedurende jaren verschillende stoffen die de levensduur van het zink kunnen aantasten. Uit onderzoek is gebleken dat men uit kan gaan van een levensduur van ca. 40 jaar.

Wordt RHEINZINK gerecycled?

RHEINZINK dat aan het einde van zijn levensduur gedemonteerd wordt, kan door de oud-metaalhandel voor 100% herbruikt worden. Deze gesloten kringloop heeft zich al decenia lang bewezen. Het percentage bouwzink dat werkelijk terugkomt ligt boven de 95%. Een belangrijke reden hiervoor is de hoge restwaarde van het materiaal.

Wat gebeurd er met afval tijdens productie?

100% van het materiaal dat als afval ontstaat tijdens de productie wordt weer hergebruikt. Dit is vastgelegd in de ISO 9001 en 14001 protocollen.

 

Hoe groot is het aandeel gerecycled zink in de legering RHEINZINK?

Dit aandeel is afhankelijk van de beschikbaarheid van zinkschroot bij onze toeleveranciers. Het aandeel gerecycled materiaal in het ongelegeerde basismateriaal ligt tussen de 10 en 30%.

Waarom wordt niet meer gerecycled materiaal gebruikt?

Dit komt door het beperkte aanbod van zinkschroot. Omdat de levensduur van zink zo lang is, zijn toepassingen van 30 jaar oud nog steeds functioneel. Het aanbod van oud materiaal is te laag om aan de vraag te voldoen.

Hoeveel zink is er nog beschikbaar?

De huidige bekende voorraad, zonder gerecycled materiaal mee te rekenen, dekt de vraag naar zink voor de komende 700 jaar af.

Hoe wordt zink nog meer toegepast?

Zink wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het verzinken van staal. Hiernaast wordt het gebruikt in auto's, verf, speelgoed en cosmetische producten. Iedereen heeft dagelijks zink nodig, het wordt toegepast in shampoo of in medicijnen, zoals zinkzalf of vitaminen preparaten (van A tot Zink)

In welke levensmiddelen komt zink voor?

In levensmiddelen komt het essentiele element zink veel voor. Een kilo rundvlees bevat ca. 25-50 mg zink, een kilo havermout 70-140 mg. Een mens heeft per dag ca. 10 tot 15 mg zink nodig. Het element zink is met name belangrijk voor celdeling en groei, het afweersysteem, het zenuwgestel en de voortplanting

Waarom is zink een zwaar metaal, maar toch ongevaarlijk?

Het materiaal zink wordt op basis van zijn soortelijk gewicht van meer dan 5 g per cm3 tot de zware metalen gerekend. Deze gewichtsindeling zegt echter niets over de classificatie als giftige stof. Zink wordt na inname via bijvoorbeeld voedsel niet permananet vastgehouden, zoals bij kwik of cadmium. Voor het lichaam niet noodzakelijk zink wordt op de natuurlijke weg uitgescheden. Kortom, zonder zink geen leven.

Kan hemelwater vanuit een RHEINZINK systeem geinfiltreerd worden?

Er is veel onderzoek gedaan naar het infiltreren van hemelwater in de bodem. Hiermee wordt kostbaar zuiver water gespaard. Omdat hemelwater altijd deeltjes van een materiaal waar het overheenstroomt met zich meeneemt, zal dit in dit geval een klein beetje zink bevatten. Bij infiltratie in de bodem hechten deze deeltjes zich aan organische deeltjes, zoals bladeren en aarde. Hiermee heeft dit materiaal weer nut voor de flora en fauna.

 

 

Mag de overheid zink verbieden?

Soms worden er beperkingen door de overheid opgelegd met betreking tot de toepassing van zink. Gemeentes, provincies en waterschappen mogen bouwmetalen echter niet verbieden, zonder dat men aantoond dat het watermilieu verslechterd (ministerie van I&M). In kwetsbare waterbeschermingsgebieden kan men als voorzorg infiltratiekratten of filters toepassen.

Waar kan ik RHEINZINK kopen?

RHEINZINK wordt verkocht door de betere sanitaire, dak en bouwmaterialen vakgroothandel.

RHEINZINK worldwide

Voor vragen en advies kunt u direct contact met ons opnemen:

 
T: 020-4352000