Circulair bouwen met RHEINZINK

 • Natuurlijk, onderhoudsvrij oppervlak
 • 100% recyclebaar - geen downcycling
 • 95% recycling quote
 • Cradle to Cradle gecertificeerd
 • Weinig primaire energie nodig
 • Milieu product verklaring volgens ISO 14025, Type III
 • Milieu Management Systeem volgens ISO 14001
 • Bescherming tegen elektrosmog

Het doel van circulair bouwen

De huidige tijd vraagt om een nieuwe manier van omgaan met grondstoffen. De bouw is dé omgeving waar grote materialenstromen aanwezig zijn die circulair te gebruiken zijn. Een gebouw is een materialenbank, een mijn waar waardevolle materialen uitgehaald kunnen worden. Door materialen toe te passen die niet schadelijk zijn bij montage en gebruik, maar ook volledig opnieuw kunnen worden ingezet met dezelfde kwaliteit, gaat er niets verloren.

Waarom past RHEINZINK perfect binnen circulair bouwen?

Met RHEINZINK wordt aan de eisen van de toekomst voldaan. Het natuurlijke materiaal voor dak-, gevel- en hemelwaterafvoersystemen wordt al meer dan 50 jaar toegepast. RHEINZINK producten zijn met een levensduur van meer dan 75 jaar (bron: Studie TNO, Breda) extreem duurzaam en zijn onderhoudsvrij. Het natuurlijk gevormde patina beschermt het materiaal generaties lang. 

RHEINZINK is 100% recyclebaar en kan onmiddellijk zonder tussenstappen worden hergebruikt. De werkelijke recycling ligt op 95%, zodat vrijwel al het materiaal weer terugkomt in de keten. Aangezien de energie die nodig is voor recycling maar zo'n 5% van de primaire energiebehoefte uitmaakt en het oud metaal nu al een waarde oplopend tot 60 procent van de grondstofprijs voor zuiver zink vertegenwoordigt, is kiezen voor RHEINZINK zeker ook in het belang van de toekomstige generaties.

Met het laagste energieverbruik tijdens de fabricage en daarom ook de laagste CO2-uitstoot bij de productie is RHEINZINK het lichtgewicht onder de bouwmetalen. Dankzij een hoog recyclingpercentage van meer dan 95 procent wordt een verdere reducering van de energiebehoefte voor primair materiaal bereikt. Schroot dat uit het RHEINZINK fabricageproces komt, wordt direct weer omgesmolten en gebruikt.

Duurzame voorraden

Uit de  "kritieke grondstoffen voor de EU studie”, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie in 2010 en bijgewerkt in 2014 blijkt: zink is een grondstof waarvoor geen kritische beschikbaarheid geldt. Er is momenteel ca. 250 miljoen ton zink direct beschikbaar in mijnen en in totaal nog eens 1,9 miljard ton zink aanwezig in de bodem (United States Geological Survey - USGS 2011). Afhankelijk van de vraag naar zink, zijn deze voorraden te onderzoeken.

Zink wordt niet geconsumeerd maar gebruikt. Dit betekent dat zink na gebruik wordt ingezameld en (weer) wordt gerecycled zonder kwaliteitsverlies. De recycling van zink is dus een manier om de natuurlijke hulpbronnen niet verder aan te spreken. De hoeveelheid gerecycled zink neemt ieder jaar toe, overeenkomstig met de toename van zinkproductie en verbeterde recyclingstechnieken.

Meer informatie over het onderwerp van het efficiënt gebruik van hulpbronnen is te vinden op:

www.zinc.org/sustainability-learning-annex/

Certificeringsystemen voor gebouwen

LEED® - Leadership in Environmental & Energy Design

Het LEED-systeem is momenteel 's werelds populairste certificatiesysteem. Het is door de U. S. Green Building Council ontwikkeld en werd in 1998 in de Verenigde Staten geïntroduceerd. 

Er wordt volgens de categorieën samengesteld:

 • Categorie 1: Sustainable sites (locatie en omgeving)
 • Categorie 2: Water Efficiency (Waterverbruik naar gebruiksdoel)
 • Categorie 3: Energy & Atmosphere (Energiegebruik naar gebruiksdoel)
 • Categorie 4: Materials & Resources (toegepaste bouwmaterialen)
 • Categorie 5: Indoor Environmental Quality (gezondheid en comfort)
 • Categorie 6: Innovation & Design Process (innovaties en planning)


Al naar gelang het om nieuwbouw, bestaande bebouwing of verbouwing gaat, worden de criteria aangepast. Bovendien wordt de gebruiksfunctie (school, kantoor, woning) meegenomen in de beoordeling. De verschillende criteria worden beoordeeld met het toekennen van punten. De uiteindelijke certificering kan Brons, Zilver, Goud of Platina zijn. Het systeem wordt wereldwijd toegepast, aanpassingen in de beoordeling vanwege lokale omstandigheden zijn (nog) niet gemaakt.

Bouwmaterialen kunnen bijdragen in het behalen van één van de criteria, oftewel het toekennen van een punt. De recyclingsmogelijkheden van een materiaal worden bijvoorbeeld meegenomen in de beoordeling. In de downloadsectie vindt u een overzicht van de bijdrage van RHEINZINK voor de LEED certificering.

BREEAM - Building Research Establishment Environmental Assessment Method 

RHEINZINK blad- en bandmateriaal is gecertificeerd door BRE. Hiermee zijn de dak- en gevelsystemen in combinatie met verschillende onderconstructies binnen BREEAM gedefinieerd. 

BREEAM is sinds 1990 op de markt en daarmee Building Research Establishment Ltd. (BRE). Zoals bij LEED wordt naar gebruik de criteria samengesteld:

 • Categorie 1: Management
 • Categorie 2: Health / Well-being (gezondheid en welzijn)
 • Categorie 3: Energy (energie)
 • Categorie 4: Transport (infrastructuur in en om het gebouw)
 • Categorie 5: Water (watergebruik)
 • Categorie 6: Materials (toegepaste materialen)
 • Categorie 7: Land use (omgang met de natuur)
 • Categorie 8: Pollution (Emissie schadelijke stoffen)


Vergeleken met LEED is niet de 1-punts rating voor alle criteria leidend. De weging van de individuele criteria is vastgelegd in het aandeel van de categorieën. Een minimale kwaliteit voor de verschillende onderwerpen is niet gespecificeerd. De certificatieniveaus Good, Very Good, Excellent en Outstanding kunnenworden toegepast.

Voor de internationale toepassing van het systeem zijn regionale en landelijke aanpassingen gemaakt, waarin klimaat, lokale normen en traditionele bouwmethoden worden meegenomen. Voor bouwmaterialen heeft BRE milieuprofielen opgesteld op basis van een LCA (Life Cycle Assessment), in 13 categorieën met elk hun eigen weging. De vergelijking wordt echter per bouwdeel gemaakt (dak, muur). De bouwdelen worden beoordeeld van E naar A+ en zijn in een online databank terug te vinden. In categorie 6 (Materials) worden alleen punten toegekend voor bouwdelen met een A beoordeling.

Lees hier meer over Cradle to Cradle

DownloadRHEINZINK worldwide

Voor vragen en advies kunt u direct contact met ons opnemen:

 
T: 020-4352000