Verwerkingsvoorschriften

Opslag van RHEINZINK

Transport en opslag

Alle RHEINZINK producten dienen altijd droog en goed geventileerd te worden opgeslagen en vervoerd. Open transport moet bij slecht en wisselvallig weer worden vermeden. Worden deze regels niet opgevolgd, dan kan er zinkhydroxide op het zink ontstaan. Dit is te herkennen aan een wittige uitslag op het materiaal.

Het is daarom belangrijk het volgende te vermijden:

 • afdekking van coils en geprofileerd maatwerk zonder ventilatie
 • condensvocht
 • opslag op vochtige ondergrond
 • transport/opslag op natte pallets
 • te dicht op elkaar stapelen van het materiaal tijdens transport en opslag (ter verkoming van schuurplekken)


Op verzoek kunnen de coils worden voorzien van een kartonnen binnenhuls. Dit ter versteviging van de coil en ter voorkoming van vervorming bij langdurige opslag.

SWEEPER

Reiniging van RHEINZINK CLASSIC en prePATINA oppervlaktevarianten

RHEINZINK is een natuurlijk materiaal dat op zijn oppervlak een blijvende natuurlijke beschermlaag ontwikkelt, de zogenaamde patinalaag. Het patina zorgt ervoor dat het materiaal over een eigen beschermende laag beschikt die iedere vorm van kunstmatige bescherming overbodig maakt. Tegelijkertijd vindt er door de natuurlijke veroudering en het contact met regenwater een constante zelfreiniging plaats, hierdoor behoeft RHEINZINK - in tegenstelling tot gecoate materialen - geen reiniging en onderhoud.

Tijdens de bouw kunnen er toch verontreinigingen optreden, zoals stof of vingerafdrukken. Deze kunnen gereinigd worden met de speciale reinigingsolie RHEINZINK SWEEPER. Vervuiling dient wel direct te worden verwijderd omdat het kan inbranden. Het is zeer aan te raden altijd handschoenen te dragen bij het werken met zink.

Neem bij twijfel altijd contact met ons op.

Folie

Folie

RHEINZINK gevelpanelen worden altijd met een tijdelijke beschermfolie geleverd. Deze folie is bedoeld om het materiaal te beschermen tegen oppervlakkige krassen tijdens transport en verwerking. De folie is niet bestand tegen zonlicht (UV-straling), vrieskou, temperatuurwisselingen en vocht.

Direct na montage (uiterlijk aan het einde van de werkdag) dient de folie verwijderd te worden. Daarnaast dient de folie ook verwijderd te worden als het materiaal wordt opgeslagen in een onverwarmde omgeving of een omgeving die onderhevig is aan temperatuurswisselingen. Men loopt het risico dat bij opslag condensvocht onder de folie komt met als gevolg witroestcorrosie. Dit is een witte aanslag die niet te verwijderen is van het materiaal. Dit zal met name kunnen gebeuren bij de randen van de folie, hier kan de folie gedeeltelijk loslaten.

Enke Coat

Invloeden van andere materialen op RHEINZINK

(Regen) water dat over een ander materiaal stroomt en terecht komt op een zinken oppervlak kan negatieve invloed hebben op dit oppervlak. Lees meer over dit onderwerp in de probleemoplosser:

klik hier

Uitvoeringsadvies

 • Aftekenen op het materiaal: met zacht potlood, niet met scherpe, puntige producten.
 • Buigradius: een minimale buigradius van 1,75 mm moet worden aangehouden. Als het materiaal dikker is dan 1,0 mm, dan geldt een buigradius van 1,75 x dikte (mm).
 • Rolvormen: Rolvormen van het materiaal met standaard rolvormers is zonder meer mogelijk. Vuil en andere resten op de rollen moet verwijderd worden om schade aan het oppervlak of coating te voorkomen.
 • Materiaaltemperatuur: de minimale materiaaltemperatuur voor het werken met zink is 10°C.
 • Verwerkingssporen: kleine krassen en verwerkingssporen kunnen niet altijd voorkomen worden. Dergelijke krassen hebben geen negatieve invloed op de levensduur van het materiaal.
 • Solderen: voor RHEINZINK prePATINA graphite-grey en artCOLOR lijn moet de prepatinalaag of coating geheel worden verwijderd (opschuren met RVS spons) voordat men soldeervloeistof aanbrengt. Als soldeervloeistof adviseren wij ZD-pro.

 

 

Andere speciale opmerkingen met betrekking tot de bewerkingsmethode van onze productgroepen vindt u in de sectie Producten.

RHEINZINK worldwide

Voor vragen en advies kunt u direct contact met ons opnemen:

 
T: 020-4352000