Het materiaal

Het materiaal RHEINZINK

Het materiaal RHEINZINK

RHEINZINK is een merknaam voor titaanzink, geproduceerd volgens EN 988. De basis van de legering bestaat uit elektrolytisch zuiver zink met een zuiverheid van 99,995 procent volgens EN 1179, waarmee zeer kleine hoeveelheden koper en titaan worden gelegeerd. Samenstelling van de legering is naast andere factoren niet alleen voor technologische materiaaleigenschappen van groot belang, maar ook voor de kleur van het RHEINZINK patina.

In een ononderbroken proces wordt de grondstof gesmolten, gegoten, gewalst en op coils opgerold. Deze coils vormen het basismateriaal voor de vervaardiging van RHEINZINK dak en gevelsystemen en het hemelwaterafvoersysteem.

RHEINZINK is leverbaar in drie verschillende productlijnen leverbaar: RHEINZINK CLASSIC, artCOLOR en prePATINA.

Naar de productlijnen

Materiaaleigenschappen

 • Soortelijk gewicht: 7,2 g/cm3
 • Smeltpunt: 418 °C
 • Rekristallisatiegrens > 300 °C
 • Uitzettingscoëfficiënt in walsrichting: 2,2 mm/m x 100K
 • Uitzettingscoëfficiënt haaks op walsrichting: 1,7 mm/m x 100K
 • Niet magnetisch, niet brandbaarVoor aanvullende informatie over de technische eigenschappen van het materiaal verwijzen wij u naar het RHEINZINK Technisch Handboek

 

RHEINZINK reliefstempel

Productindentificatie

Volgens de Europese normeringen moeten kenmerken van een product te herleiden zijn. RHEINZINK brengt de volgende kenmerken aan:

 • RHEINZINK blad- en bandmateriaal: doorlopende stempeling aan de onderzijde
 • Goten en hemelwaterafvoerbuis: doorlopende reliëfstempel
 • Hemelwaterafvoeronderdelen: reliëfstempel
 • Pallets met hemelwaterafvoerproducten: Sticker met productinformatie
 • KOMO gekeurd maatwerk: sticker of reliëfstempel met KOMO logo


Een duidelijk kenmerk van kwaliteit is de RHEINZINK reliëfstempel, die op onze hemelwaterafvoerproducten te vinden is. De meer dan 500 onderdelen hebben een nauwkeurig op elkaar afgestemde maatvoering en zijn daarmee perfect passend.

 

Kwaliteit

 • ISO 9001:2008 gecertificeerd
 • ISO 14001:2004gecertificeerd
 • QUALITY ZINC
 • KOMO gecertificeerd


Vele jaren ervaring en voortdurende innovatie hebben geleid tot de uitstekende kwaliteit van de RHEINZINK producten. Het unieke walsprocedé, de continue controle op de mechanische eigenschappen en maattoleranties zijn een garantie voor de hoge kwaliteitsstandaard.
RHEINZINK is EN ISO 9001:2008 gecertificeerd en voldoet aan de strenge criteria van QUALITY ZINC, geïnspecteerd door TÜV Rheinland.
De eisen van QUALITY ZINC (o.a. de dikte- en breedtetolerantie en de rekgrens) zijn strenger dan de EN 988.

RHEINZINK bladzink, dakgoten, HWA producten, toebehoren en maatwerk goten zijn KOMO gecertificeerd. De KOMO certificering is gebaseerd op een BRL (Beoordelingsrichtlijn), en is een aanscherping van de geldende EN normering.

Garantie

Garantie - meer dan zekerheid

Wij garanderen wat we doen. Wat betekent dit voor u?

Onze producten voldoen aan strengere voorwaarden dan de geldende normen. Boven de wettelijke eisen bieden wij dan ook een extra materiaalgarantie van 30 jaar voor de RHEINZINK CLASSIC en prePATINA lijn. Ook op de pasvorm van de hemelwaterafvoerproducten binnen de CLASSIC en prePATINA lijn bieden wij een garantie van 30 jaar aan. Deze 30 jarige garantie benadrukt nogmaals de lange levensduur en hoge kwaliteit van RHEINZINK als bouwproduct. Een lange levensduur, geen onderhoud en een gegarandeerde recycling van het materiaal.

De garantiecertificaten zijn te downloaden onderaan deze pagina.

RHEINZINK Materiaaleigenschappen

Materiaalbeoordelingen

Regelgeving voor bouwproducten / CE-Markering

De producten van RHEINZINK die vallen onder een geharmoniseerde norm voldoen altijd aan de eisen van de CE-markering voor bouwproducten.

De EN norm voor hemelwaterafvoer (goten en HWA-buizen, EN 612) is niet geharmoniseerd. Er is hier dus geen CE-markering van toepassing en geen prestatieverklaring nodig. Dit heeft geen enkele invloed op de kwaliteit: al deze producten voldoen aan de relevante productnormen.

De EN norm voor titaanzink (EN 988), voor volledige ondersteunde metalen dakbedekking (EN 14783) en voor metalen paneelgevels en daken (EN 14782) zijn wel geharmoniseerd, en daarom is er hier wel een CE-markering en prestatieverklaring van toepassing.

De CE markering en prestatieverklaring wordt meegeleverd met de relevante producten.

REACH EU/1907/2006
Als onderdeel van de REACH verordening EU/1907/2006 dienen in Europa alle grondstoffen met een productiehoeveelheid van >1t/jaar te worden registreerd. Bovendien moet de fabrikant zijn klanten informatie geven over veilig gebruik van stoffen volgens Art. 57 ff. en bijlage XIV van de verordening bij een hoeveelheid van > 0,1%.

RHEINZINK producten hoeven niet geregistreerd te worden op basis van deze verordening, omdat RHEINZINK producten verkoopt, en niet grondstoffen. Leveranciers van grondstoffen die onder de REACH verordening vallen hebben zich geregistreerd volgens de voorwaarden van REACH. Onze REACH verklaringen zijn terug te vinden in de download area.

Environmental Product Declaration volgens ISO 14025, type III - ECO Product Declaration
Certificering van gebouwen op basis van duurzaamheid neemt wereldwijd toe. Verschillende certificeringssystemen, zoals LEED en BREEAM, gebruiken voor de berekening data uit productspecifieke informatie of uit algemene databanken. RHEINZINK is hier al sinds de 90er jaren transparant in en heeft een Milieu-productdeclaratie (EPD) volgens ISO 14025, Type III, beschikbaar voor architecten.

CRADLE TO CRADLE
RHEINZINK is Cradle to Cradle gecertificeerd, het keurmerk voor een duurzaam bouwproduct. Lees hier meer

 

Meer informatie over de mileuvoordelen van RHEINZINK...RHEINZINK worldwide

Voor vragen en advies kunt u direct contact met ons opnemen:

 
T: 020-4352000